OHplumpy!

My photo
they said that i have split-personality.and isn't it sounds cool?

current mumbling.

untuk kembali menulis,mungkin bukan sekarang.

Saturday, October 23, 2010

pendidikan seks.

kalau subjek itu wujud,leplep pasti score setiap kali exam.LOL.

well,do they need it?even without it,they could learn it themselves by internet and so on.

even without that subject,most of highschool students already know what is sex all about.such an advanced student they are. *clapclapclap

should we blame technologies on it?or should we blame their parents?or maybe themselves?

well,i read something somewhere before,
one of the factor of illicit sex ; sound of making sex from their parents increase their curiousity.i couldn't remember where did i read that.but it was stated in the article.

i'm not sure whether it is reasonable or not.kuat sangat mungkin mak bapak mereka main.quite dangerous,i guess.when i have kids,i would build one soundproof room for me and my hubby.boleh kan sayang?hehe :)

actually,i have nothing to write about this.i'm just shocked to know that my former school junior already pregnant.and she's only 14.such a young age.




footnote : me myself does not even think when will i preggy,but my junior already did it 1st.bravo lah dik!

45 comments:

maCy said...

bravo? hahaha. malu sungguh.

hum, im a future sc teacher so i guess i agree dat sex education shud be taught in school.

we dun hv to follow the uk sylbus or wutsoeva. jz do it in our own way.

its better for them to know all dat stuff from an expert where they can ask rather thn they explore by thmselves first.

well, sex education dun oly refer to how man n woman make love but it also refer to things like ; hey kids, no one can touch ur privacy part except u urself, not evn ur parents! tht way~

act, parents r d most suitable person to teach sex education, but we dun really know wut kind of parents those kid hv~


err, macy buat article ke sini? kui3

mcjust.lol said...

fuuuhhh! dalam 4,5 tahun lagi aku kawin la. hehee. pastu dapat baby. tak sabar aihhh



*dan-dan je planning

echah mashuri said...

2 tandanya dia subur-mubur!!heee....

adrinaqamarina said...

bravo la adik. aduhai. semalam kte pon ade berita cam ne jugak la kakak chun

areleaf said...

kahkahkah..gua ingt gua nak apply jadi tenaga pengajar..senang sket gua nak ajar secara lebih padu..

Encik Tikus said...

gua pon bole score jugak laa

gulagulahacks said...

pancut luar..
hahaha

plumpy.tootsie said...

**macy,
i like your comment dear.

yup,it's true that parents are the most suitable candidate to teach sex education.tp zmn skg ni,untuk memulakan pendidikan seks bagi kanak2 yg terlebih maju macam dah takde guna.

and parents pulak,tak semua parents mampu lagi memdidik anak mereka.

plumpy.tootsie said...

**mcjust.lol,
haha!planning baik punye.dpt anak jgn lupa gtaw ok ;)

plumpy.tootsie said...

**echah mahsuri,
terlebih subur mungkin.ntah2 baru period.LOL. :D

plumpy.tootsie said...

**adrinaqamarina,
berita mcm ni dh berlambak.akak cume terkejut sbb junior sndr.tak sangka.

plumpy.tootsie said...

**areleaf,
ah,lu terlalu maju.gua takut pelajar tak dapat nak faham apa lu cuba ajar.

plumpy.tootsie said...

**encik tikus,
lu fikir lu je boleh?wa boleh dpt 200% ok.LOL :D

plumpy.tootsie said...

**gulagulahacks,
apa kate lu ajar dyeorg?

DuniakuAbstrak said...

err

aku da komen lom ah?

lupa ar

plumpy.tootsie said...

**duniakuabstrak,
belum!

DuniakuAbstrak said...

belom lah..hahaha
weh buat la pop up komen
err nak komen ape tadi?
argh da lupa
hmmm
sex education
aku rasa patot ada proper class la
banyak kebaikannya
memang tknologi da canggih manggih
macam2 maklumat bersepah2
tapi budak tetap budak
tahap pemikiran mereka still naif
mereka perlukan org yg berilmu utk guide mereka utk terangkan kat mereka mana yg betul mana yang salah
budak2 yg baru baligh ni blurr
silap2 ada yg buat eksperimen sendiri
tu yg jadi kes 12,13,14 tahun da ngandung

DuniakuAbstrak said...

kami mahu pop up komen!

kami mahu pop up komen!

kami mahu pop up komen!

kami mahu pop up komen!

hahaha

plumpy.tootsie said...

**duniakuabstrak,
aku sokong kau punye pandangan.

woi samdol,blog aku mmg pkai pop up comment la.

DuniakuAbstrak said...

kami tak mahu comment moderation!

kami tak mahu comment moderation!

kami tak mahu comment moderation!

kami tak mahu comment moderation!

kami tak mahu comment moderation!

kami tak mahu comment moderation!

camni boleh?

hahahaha

plumpy.tootsie said...

**duniakuabstrak,
sukati gua lah.blog gua :)

DuniakuAbstrak said...

haha

cis nasib baik ni blog kau

grrr

plumpy.tootsie said...

**duniakuabstrak,
hik hik hik.
ayang jgn lah marah :)

Amoi said...

dorang ni kena hilangkan rasa malu untuk beli kondom. buat sex berani. beli protection yang harga RM5 sekotak kecik tu pun nak malu. Kondom kat kedai runcit pun ada jual. apa nak malu kan?

tengok kang tak pasal2 nak pregnant.

plumpy.tootsie said...

**amoi,
rm5 pun mintak mak.ad hati nak buat anak.LOL.

Amoi said...

aku baru perasan benda ni.

Encik Tikus tu bf ko ke?
haha~

plumpy.tootsie said...

**amoi,
ROFLMAO.bukan der.bukan.bukan.dia blogger mcm orang lain lah.

Amoi said...

add fb gua !

http://www.facebook.com/rojakstory

haha~

plumpy.tootsie said...

*amoi,
haha!i believe i couldnt la syg.my fb is my real identity.tgu wa buat fb tipu2 boleh?hik hik hik ;)

ENCIK TIKUS said...

macam ada unsur kutuk-kutuk gua jea. gua dapat rasakan

plumpy.tootsie said...

**encik tikus,
mana de.lu tak reti baca ke?

AyuE SurihanyOt said...

OMG...OMG..junior lu ke adik angkat lu tu??

Encik Tikus said...

contact lens gua nenek pinjam, so agak rabun

Rebelle Me said...

owhkay...
i jz dunno what to say..
i'm speechless...
its still too early for them..
1st experiment=SUCCESS!
org da kawen pun kdg2 prlu bertahun-tahun na pregnant..
(:
hahhah!
bravo!

gulagulahacks said...

tak reti.

plumpy.tootsie said...

**ayue surihanyot,
gile pe adik angkat wa?klu adik angkat wa,tak hidup lame lah ibu si bayi itu.

plumpy.tootsie said...

**encik tikus,
ah,lu banyak alasan.mencik!

plumpy.tootsie said...

**rebelle me,
LOL.1st experiment huh?mybe,mereka fikir budak kecil tak boleh mengandung mungkin.tup tup,jadi!tahniah la buat mereka.

plumpy.tootsie said...

**gulagulahacks,
lu pun same.byk alasan.

The Poyo Me said...

wa banyak dengar cerita macam ni.
tapi wa tak pernah dengar 14 yo buat keje gile begini.

what can I say? statutory rape charge to the man?

or boy?

plumpy.tootsie said...

**the poyo me,
boy babe.that boy kire junior aku jugak lah kot.tp sape ntah.tak kenal.he's 16 if i'm not mistaken.

adrinaqamarina said...

ehem3. abang, skandal sampai ke blog. hahah

skandal biri3 jadian ke ha?

ops! komen tak menepati piawai yang ditetapkan, agak3 kena reject tak?

plumpy.tootsie said...

**adrinaqamarina,
oh rina.
awak nak juge?
hehe.

J. Abdullah said...

sex education is necessary. this is srs bsns.

the thing is, sex education is not all about the P into the V, and then boom, a baby comes out 9 months 10 days later, but it's more than that.

sex is natural. everyone wants to have it, no one wants to deny it. so if we tell them sex is evil, it just makes them more curious. and they still want and can find out what it really is.

sex education offers more. why it's important to stay cautious before one decides to have sex. in the hope that, one will only have sex when they're ready. not just out of curiousity.

plumpy.tootsie said...

**j.abdullah,
saya admire komen awak!
thx for sharing this brilliant opinion dear. :)